Je najvyšší čas na vysievanie

pred 2 rokmi

Kedy zakladať priesady? Ktoré odrody sú do záhrady najvhodnejšie? Marec prináša takéto úvahy rok čo rok. Niektorí to majú už odskúšané, iní hľadajú dobré rady.

 

Neklamným znakom končiacej zimy a blížiaceho sa trávenia času na záhradách sú debaty ľudí v MHD a na pive. Momentálne je najvyšší čas na vysievanie paradajok. Ďalším znakom, že jar sa blíži, sú predajné výstavy. Taká bude napríklad dnes a zajtra výstava Záhrada – Bývanie v hoteli Centrum. Záhradkári, najmä tí, čo nevysievajú, ale pestujú v skleníkoch, si môžu kúpiť priesady, sadbové zemiaky…

Tí, čo si vysievajú paradajky, papriky či voňavé bylinky doma na parapetoch okien nad radiátormi alebo v skleníkoch, už boli alebo mieria do záhradkárskych predajní.

 

Ideálny čas pre paradajky

„Je najvyšší čas vysiať papriky, paradajky majú teraz ideálny čas. Väčšinou ľudia berú všetko. Mali sme aj zákazníkov, ktorí vraj už idú sadiť zemiaky. Mrkvu, petržlen majú v zemi. Ale to je asi skoro. Zem je studená, aj keď nie zamrznutá,“ povedal nám v predajni ABC záhradkár predavač František Hegedüš.

Zaujímali nás najžiadanejšie odrody. „Tieto s označením NAJ. Známa firma má svoju kolekciu najpredávanejších semien. Aj sú naozaj ľuďmi najžiadanejšie. Z paradajok Tornádo ale ľudia zháňajú aj osvedčené Torina, papriky Amy, uhorky Charlotte, reďkovky Kvarta, z petržlenov odrodu Orbis, mrkvy Rubina a Nantes skoré a neskoré, … V posledných troch-štyroch rokoch ľudia viac pestujú tekvice Hokaido. Ide rukola aj stévia. Veľa ľudí pestuje bylinky. Saturejku, bazalku, rozmarín, levanduľu, medovku… Niektoré sú viacročné, takže na záhrade ostanú. Je dobré si ich predpestovať doma, stačí aj na parapetoch. Skôr je potom zber.“

 

Pásikové sadivá

Novinkou, o ktorej mnoho ľudí nevie, sú pásikové sadivá. „Je to spôsob úpravy sadiva. Asi päťsto semienok je v desaťmetrovej výsevnej vodorozpustnej fólii obalených v takej peletke z ochranných látok a hnojiva. Napríklad štyri semienka mrkvičky, reďkovkové semiačko, štyri mrkvy, reďkovka… Sú v presnom odstupe,“ vysvetľuje František Hegedüš. „Tento pásik natiahnete na hriadke. Je tam značkovacia plodina. Mrkva vzchádza za dva-tri týždne, reďkovka ide von pri dobrej vlhkosti a teple za päť dní. Podľa tej značkovacej plodiny potom viete, kde máte riadok.“

Sú aj pásiky mrkva, šalát, reďkovka. Šalát vyklíči veľmi rýchlo a aj ho prvý vyberáte. Potom redkvička a ostane vyjednotená mrkva, ktorá do jesene dorastie. „Len takéto sadenie nie je vhodné na záhradky, kde chodíte raz za týždeň. Zasadíte, polejete, ale potom príde päťdňové sucho. Ten vodorozpustný pásik by sa počas sucha nerozpustil a semienka by nevyklíčili.“

„Ja si pestujem doma sama. Viem, že čo si vysejem, to budem potom jesť. Už sa mi stalo, že som kúpila priesady a vyrástla z toho iná odroda, ako som chcela. Mám overené odrody a svoje chute,“ pridala sa do diskusie v predajni Etela Sabolová. „Ale ak má človek overeného trhovníka, nemusí sa mu stať omyl. Nie každý si vie doma dopestovať pekné rastlinky. Priesady musia byť silné, keď ich nemôžete v paneláku vykladať na slnko pred dom, tak budú tenké a slabé.“

 

Hnojivá

Ponuka hnojív je v záhradkárskych obchodoch veľká. Ľudia zháňajú prírodné, menej idú priemyselné. „Žiadané sú slepačí, kravský, ovčí, konský hnoj a trojkombinácia. So slepačím však opatrne, ten je silnejší,“ upozorňuje František Hegedüš. „Teraz sú dobré na výsev supresívne substráty. Sú proti padaniu klíčiacich rastlín. Nemali by tam byť škodcovia, je tam látka, ktorá podporuje tvorbu koreňového systému. Ten potom zabezpečí lepšiu rastlinku aj úrodu.“

Keď už majú rastlinky aj pravé lístky, pikírujú sa. Na to sú vhodné iné už aj s hnojivami namiešané substráty. V podstate ďalšie prihnojovanie už netreba.

František Hegedüš nám prezradil aj tohtosezónnu skúsenosť s ovocnými stromčekmi: „Zvyčajne ich predávame na jarnú výsadbu od polovice marca. Tento rok zem nie je zmrznutá a ľudia ich kupujú už od 24. februára.“

 

Zajačí a konský hnoj je najlepší

Košický výtvarník František Timko je známy pestovaním zeleniny.

„Vysieval som aj pestoval priesady v skleníku. Potom sadil do záhrady. Paradajky, papriky, pepino, ružičkový kel, kaleráby, uhorky, bylinky,“ rozhovoril sa František Timko. „Dôležité bolo to teplo skleníka, slnko a hnoj. Keď už je teplejšie, treba však skleník vetrať, otvárať zhora alebo vykladať priesady von. Slnko ich drží pri zemi a sú potom silné. Ak budú stále v skleníku, budú sa ťahať veľmi hore.“

Ako chovateľ zajacov mal dostatok kvalitného vlastného a nechemického hnojiva. „Používal som vyzretý trojročný zajačí hnoj. Aj pri výseve, priesadách aj na hriadkach.“ Na trhovisku pri Dominikánskom kostole to ešte nežije trhovníkmi s priesadami. Je chladno. Stretli sme sa tam však so zväzkom listov zdravého medvedieho cesnaku Annu Rozmanovú. „

My sa teraz obraciame v skleníku. V marci je tam najviac roboty. Sadíme bylinky, paradajky, štipľavé papriky… Čo sa sadilo skôr, už pikírujeme. Používame konský hnoj od chovateľa. Do pareniska v skleníku je vynikajúci. Ale na výsev používame kupované substráty,“ prezrádza pestovateľka. „Dôležité je chrániť skleník pred chorobami. Natierame teraz sklá vo vnútri roztokmi s vápnom. Niekto používa modrú skalicu. Keď je už teplo, skleník otvárame, niečo vykladáme von. Aby sa rastlinky otužili.“
(ĽB)

 

Košičan Peter Timko pestuje papričky Habane

Košičan Peter Timko je v kruhoch milovníkov pikantných jedál známy ako pestovateľ papričiek Habanero. Patria k druhu Capsicum chinennse a špičke na stupnici pálivosti. „Výsev štipľavých papričiek je dobrý v skleníku do substrátu s teplotou 28 až 33 stupňov. Vyklíčia do 12 dní. Keď majú dva páry pravých listov, potom pikírujem a v polovici mája ich treba dať do kontajnera. Ja som najskôr používal 15-litrové. V byte by som odporúčal 10-litrový,“ hovorí Peter Timko.

Predĺžil obdobia zberu

Habanero pestoval v záhone v skleníku. „Najskôr ročne. Neskôr som ich začal pestovať ako trvalky. Aj s orezom… Dôležité je zabezpečiť, aby rastlina nevymrzla. Predtým som zberal prvú úrodu od polovice septembra do polovice februára. Teraz, keď sú rastliny už ako stromčeky, zberám prvé plody už v polovici júla. Rastlina dá niekoľko stoviek plodov.“

Foto: Shutterstock